Borsa İstanbul’daki yabancı takas oranı, 2 yılın ardından yeniden %40’ı geçti. 2013-2020 yılları arasında %62-%65 arasında zirvede olan bu oran, pandemi ve ekonomi politikaları nedeniyle 2023 Haziran ayında %27’ye kadar düşmüştü. Genel seçimler sonrası yükselmeye başlayan yabancı oranı, 2024’te hızlandı ve 13 Mayıs itibariyle %40,03 oldu. Bu artışta, QNB Finansbank’ın piyasa değerinin son 1 ayda 27 milyar dolardan 42 milyar dolara çıkması da etkili oldu.
Yabancı Yatırımcıların Artan Etkisi
Yabancı yatırımcıların elindeki hisse tutarları 40 milyar liraya yaklaşmış durumda. 3 Mayıs haftasında yabancılar 309,1 milyon dolarlık hisse senedi, 761,1 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS), 52,1 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senedi (ŞBS) aldı. DİBS alımları 22 Mart’tan bu yana 1,7 milyar dolara ulaşmış durumda. Yabancıların Hisse alışları, 2023 genel seçimlerinden bu yana 4 milyar dolara yaklaştı.
Dünya’dan Birol Bozkurt’un haberine göre uzmanlar, OECD bünyesindeki Mali Eylem Gücü’nün (FATF) Türkiye’yi gri listeden çıkarmasının yabancı girişini hızlandıracağını belirtiyor. Türkiye’nin gri liste kararı 28 Haziran’da açıklanacak ve olumlu bir karar yabancı yatırımını artıracak.
Yükselen Yatırım Faktörleri
Yabancıların gelişini destekleyen diğer bir faktör kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışları olacak. Moody’s, Fitch ve S&P’nin Türkiye değerlendirmelerinde not artışı bekleniyor. Moody’s ocakta Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı, Fitch ve S&P de benzer yükseltmeler yapmıştı. 2023 seçimlerinden sonra hisse senedi piyasasına 3,8 milyar dolar net giriş oldu. Sabit getirili menkul kıymetlere ise aynı dönemde 6,6 milyar dolar geldi. Yabancı yatırımcılar, artan faizler ve TL’deki kur riskinin azalmasıyla yeniden ilgi göstermeye başladı.
Yabancı oranı artan hisse senetleri arasında Batı Ege Gayrimenkul, Gedik Yatırım, Türkiye Sigorta, Ag Anadolu Grubu ve Avrasya Gayrimenkul öne çıkarken; yabancı oranı düşen hisse senetleri arasında Investco Holding, Mia Teknoloji, Arena Bilgisayar, Akdeniz Yatırım Holding ve Astor Enerji yer alıyor.
Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 275 baz puana geriledi
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) Mayıs 2023’te 700 baz puandan 275 baz puana geriledi. Bu düşüşün devam etmesi halinde yabancı yatırımcı oranının artması bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 3 Mayıs’ta yayımladığı toplantı özetinde, Mart ayı PPK kararı sonrası Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin benzer gelişmekte olan ülke CDS primlerinden olumlu ayrışarak 24 Nisan 2024 itibarıyla 310 baz puana gerilediğini belirtti. Uzmanlar, CDS’teki düşüşün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunda ve görünümünde olumlu değişiklikler yapmasına neden olduğunu, bunun da yatırımcıların Türkiye ekonomisine artan güvenini yansıttığını ifade ediyor.