Arazi alımı için kredi imkânı sunan bankalar hangileridir? Tarla kredisi faiz oranları nelerdir? Bankaları tek tek aşağıda inceleyeceğiz.

Arazi Alım Kredisi Nedir ve Kimlere Verilir?  

Arazi alım kredisi Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından belli bankalar aracılığı ile verilmekte olan bir kredi türüdür. Bu kredi, artan tüketim ve talep ile birlikte üretimi de arttırmayı hedeflemektedir. Çiftçiyi, çiftçiliği ve tarımı desteklemek ve tarım arazilerinin kullanıma açılması için verilmektedir. Arazi alım kredisi ile birlikte hem üretim artacak hem de çiftçi desteklenecektir. Tarım arazilerinin işlenmesini ve işletmesini büyütmek amacıyla da verilmektedir. Uygun ödeme koşulları ile birlikte kredi alan taraf rahat bir şekilde ödeme işlemini gerçekleştirebilecektir.

Arazi Kredisi Alma Şartları Nelerdir?

Arazi alım kredisi alma şartları bankalara göre farklılık göstermek ile birlikte bazı ortak şartlar bulunmaktadır. Ayrıca arazi kredisini tüm bankalar vermemektedir.

  • Arazi alım kredisi veren bankalar, başvuru yapan bireyin öncelikli olarak, kredi notuna bakmaktadırlar.
  • Kredi notunun dışında herhangi bir bankaya borcunuzun olmaması da önemsenmektedir.
  • Düzenli bir gelirinizin olup olmadığı ve eğer daha önce aldığınız kredi varsa ödemelerinizi zamanında yapıp yapmadığınız gibi unsurlar da dikkate alınmaktadır.

Arazi alım kredisi başvurusu için eğer kredi puanınız düşük ise başvuru yapmadan önce kredi notunuzu arttırmaya yönelik işlemler de bulunabilirsiniz. Kredi almak istediğiniz banka ile daha çok iletişimde olmanız ve pozitif bir görüntü çizmeniz de kredi puanınızı etkileyecektir. Dolayısı ile kredi almanızı etkileyecek bir süreçtir.

Kredi Notu Puan Aralıkları Nelerdir?

  • Kredi notu 1- 699 arasında olanlar en riskli grubu oluşturmaktadır.
  • 700 ve 1099 arasında kredi notuna sahip olanlar orta risklidir.
  • 1100 ve 1499 sayıları arasında bir puana sahip olan bireyler ise az riskli olarak nitelendirilmektedir.
  • 1500 ve 1699 sayıları arasında bir puana sahip bireyler, iyi olarak kategorize edilmektedir.
  • 1700 ve 1900 aralığında bir puana sahip olan bireyler ise çok iyi olarak gruplandırılmaktadır.

En riskli ve orta riskli olarak isimlendirilen 2 grubun kredi alma şansları çok düşüktür. Kefil ve ipotek istenmek ile birlikte olumlu dönüş oranı düşüktür. Az riskli olarak isimlendirilen 3. Gruptan genellikle kefil istenmek ile birlikte çok fazla ret cevabı almamaktadırlar. Arazi alım kredisi almak isteyen bireylerin hemen onaylanacağı puan grubu ise iyi ve çok iyi olarak isimlendirilen kategorilerdir. İyi ve çok iyi olan bu 2 gruba dâhil iseniz kredi işlemleriniz hızlı bir şekilde başlayacaktır. Arazi alım kredisi hesaplama işlemi sırasında kredi notunuz göz önünde bulundurulur.

Arazi Kredisi Almak İçin Gereken Belgeler

  • Kimlik fotokopisi,
  • İkametgâh belgesi,
  • Eğer hayvancılık ile uğraşıyorsanız hayvancılık belgesi,
  • Düzenli gelir belgesi,
  • Arazi satın alınacak ise aslı ve fotokopisi,
  • Arazi kiralık ise kira sözleşmesi,
  • Çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olduğunuzu kanıtlayan belge gerekmektedir.

Bu belgelerin çoğunu e-Devlet sistemi üzerinden, vereceğiniz kurumun adını da belirtecek kolay bir şekilde alabilirsiniz.

Ziraat Bankası Arazi Alım Kredisi

Ziraat Bankası arazi alım kredisi faiz oranı 2018 yılına baktığımız zaman faiz oranlarının kredi alan bireyi zorlamayacak şekilde olduğunu görmekteyiz. Ziraat Bankasının arazi kredisi almak isteyenler için sunduğu bazı şartları bulunmaktadır. Ziraat Bankası arazi kredileri şöyledir;

  • Hisseli tarım arazisi almak isteyen bireylerin hisse paylarına yönelik yatırım kredi
  • Hisseli veya hissesiz bitişik arazi almak isteyenlere yönelik, yatırım kredisi,
  • Hisseli ve ayrı arazilerin satılmasına yönelik yatırım kredileri olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır.

Ziraat Bankasının arazi alım kredisi, sübvansiyonlu krediler kapsamında bulunmaktadır. Sübvansiyonlu kredi ne demektir?  Üretici (çiftçiler gibi) ve tüketicilerin kalkınma amacıyla yaptıkları girişimlerin devlet tarafından desteklenmesi ve karşılıksız maddi yardım ve/veya yatırım yapması demektir. Düşük faizli krediler, uzun vadeli ödeme seçenekleri, ürün fiyatlarının düşürülmesi gibi faaliyetleri içerir. İhracatı desteklemek, döviz kurlarına göre üretilen mal başına ücret kesmek, vergi muafiyeti sağlamak, üretilen mal başına yardım sağlanması gibi çeşitlendirilebilir. Kısa vadede devlet bütçesine zararlı gibi görünse de uzun vadede hem devletin hem üretici ve tüketicinin yüzünü güldüren bir uygulamadır.

Ziraat Bankası Tarla Alım Kredisi Hesaplama

Ziraat Bankası tarla alım kredisi hesaplama işlemi ise Ziraat Bankası internet sitesi aracılığı ile yapılabilmektedir. Ziraat Bankasından kredi başvurusu yapmak için, herhangi bir şubesine, gerekli evraklar ile gitmeniz gerekmektedir. Gerçek kişiler için, son 3 yıllık gelir tablosunu da istemektedir. Tüzel kişiler içinse ek olarak, vergi levhası, bağlı bulunduğu odaya dair belge, yetki ispat belgesi, teminat belgesi istenmektedir. Ziraat Bankası arazi alım kredisi faiz oranları 2017 yılında en düşük faiz oranını vermiştir.

Şekerbank Arazi Alım Kredisi

Büyütme Kredisi olarak isimlendirilen arazi alım kredisi 2B kapsamına giren arazileri kapsamaktadır. Kişinin gelir durumu ve kredi puanı gibi hususlar göz önüne alınarak, kişiye özel faiz oranı seçenekleri sunulmaktadır. Şekerbank tarla alım kredisi hesaplama işlemi Şekerbank’ın internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir.

Denizbank Arazi Alım Kredisi

Tarımsal Yatırım Kredisi olarak bilinmektedir. Arazinin %50’lik bir kısmı için kredi vermektedir. Kredi almak istediğiniz arazi yetkili kişiler tarafından incelenmekte ve raporlanmaktadır. Bu rapora bağlı olarak ise kredi başvurunuz sonuçlanmaktadır. Ayrıca Denizbank, müşterilerine 60 aylık bir vade imkânı da sunmaktadır.

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Arazi Alım Kredisi

Türkiye Ekonomi Bankası, Denizbank gibi 60 aya varan bir vade imkânı sunmaktadır. Tarımsal Girişimci Desteği programı olarak bilinmekte olan arazi alım kredisi desteği vermektedir. 12 aya kadar varan eşit veya esnek ödeme seçenekleri ile tercih edebilirsiniz.

Bu yazıdan memnun kaldınız mı?
[Toplam: 9 Ortalama: 3.9]